PinkyNadya


ENTRY ABOUT LINKS STUFFS NEWER OLDER +FOLLOW

RECIPE - IKAN KEMBUNG MASAK ASAM PEDAS
Assalamualaikum.

Salam Ramadhan to all of you. Syukur alhamdulillah today dah masuk 9th Ramadhan kita berpuasa. Cepat sangat masa berlalu. Rasa baru je start puasa semalam.

Macam biasa, setiap hari saya masak untuk berbuka. I love cooking by the way. So dah terbiasa masak even goreng telur pun jadila hahaha.

So yesterday for the first time saya masak asam pedas. Seriously first time buat main campak je and it turns out sedap gila! (angkat bakul sendiri kekeke). Saya jenis suka kuah yang pekat so asam pedas yang saya buat ni memang pekat and terasa kepekatan kuah tersebut. Hihihi.

Ikan Kembung Masak Asam Pedas


Bahan-Bahan

Bahan A
*4 ekor ikan kembung
*1 biji tomato
*4 biji bendi
*Bunga kantan
*Serai
*Daun kesom
*Asam jawa

Bahan B
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang holland / 5-8 biji bawang merah (saya guna bawang holland nak rasa sedap hihi)
*Cili kering
*Kunyit hidup
*Halia

Cara Penyediaan

*Blend bahan B. Kalau nak pedas lebihkan cili kering ye.
*Panaskan kuali letak olive oil or tak kisah minyak jenis brand apa.
*Masukkan bahan yang dah blend tadi.
*Masukkan air asam jawa (agak-agak)
*Tunggu menggelegak kemudian masukkan serai, bunga kantan and daun kesom.
*Tunggu dalam 2 or 3minit then masukkan ikan kembung tadi.
*Masukkan bendi.
*Masukkan tomato. Tomato potong dadu.
*Letak secubit garam and gula.
*Dah agak nak masak tu tutup la api. Hihi.

**Nota kaki : Ikan boleh tukar nak ikan jenis apa. You can choice for example ikan tenggiri, ikan selar etc etc

Iftar Ramadhan Day 8
Ikan Kembung Masak Asam Pedas
Sayur Campur

Taaadaaaa! Dah siap sila hidang kat atas meja ye hehehe.

Selamat mencuba!!

Thank you for reading this entry!





Labels: ,


0 comment[s] | back to top